ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Στεφάνου Καζούλη 18, Ρόδος
Ποιοι Είμαστε Φιλοσοφία και Στόχοι Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση Δ.Σ. και Μέλη
Ξενώνας "Μελίτη" Κέντρο Ημέρας "ΚΟΡΩΝΙΣ" Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ασθενών με άνοια "ΑΡΣΙΝΟΗ" Προστατευμένο Διαμέρισμα "ΑΡΓΟΛΙΔΑ" Φιλικό Τηλέφωνο Της Εφηβείας Γραμμή Παρέμβασης Για Την Αυτοκτονία
Περιοδικά Φωτογραφικό Υλικό Ενημερωτικά Φυλλάδια Ανάμεσα σε Γιατρό και Ασθενή Πρέπει ...
Τα Νέα Μας Δημοσιεύσεις Συνέδρια Εκδηλώσεις Θέσεις Εργασίας

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ. Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Η Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Πανάκεια» είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπική που ιδρύθηκε το 2003 στη Ρόδο, προκειμένου να εξυπηρετήσει κοινωφελείς σκοπούς. Διατηρώντας ως κύριο στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας στα Δωδεκάνησα, διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας:

Ø  Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013
9 π.μ. εώς 1 μ.μ.
Πλησίον Τράπεζας της Ελλάδος
Περίπτερο όπου το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας θα μοιράζει έντυπο ενημερωτικό υλικό και θα δίνει πληροφορίες σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές.

Ø  Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013
6:30 μ.μ.
Νέα Πτέρυγα Νεστοριδείου Μελάθρου
Ημερίδα με τίτλο «Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις του Καρκίνου», όπου θα αναπτυχθούν τα παρακάτω θέματα:

"Επικοινωνία με Ογκολογικό ασθενή»  
Νικόλαος  Καρβούνης Παθολόγος Ογκολόγος Δ/ντής Α' Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ "Μεταξά"

" Η εμφάνιση αυτοκτονιών σε Ογκολογικούς ασθενείς"
Νικόλαος Τσαβαρής Παθολόγος Ογκολόγος Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών

"Ψυχιατρική προσέγγιση των προβλημάτων των Ογκολογικών ασθενών»
Χαράλαμπος Μπεντενίδης Ψυχίατρος τ.  Δ/ντής Ψυχιατρικού Τμήματος ΠΓΝΠ "Μεταξά"

Τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στο συσχετισμό μεταξύ οργανικής και ψυχολογικής συμπτωματολογίας, με περισσότερες αναφορές σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Πρόκειται για μία μια κοινή νόσο, η οποία όμως επιδρά με τρόπο μοναδικό στον κάθε ασθενή. Μια νόσο σοβαρή και ορισμένες φορές μοιραία, συνοδευόμενη από προκαταλήψεις και στερεότυπα που συχνά παραλύουν τον ασθενή και στραγγίζουν κάθε ελπίδα. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι ο καρκίνος δεν μπορεί να στερήσει από το άτομο την επιλογή να διαχειριστεί τον εαυτό του και να σταθεί απέναντι στη ζωή του με όποιο τρόπο επιθυμεί, όπως θα στεκόταν σε οποιαδήποτε άλλη σημαντική εμπειρία.

Στόχος της ημερίδας είναι να αποτελέσει μέσο για μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ευρύτερου κοινού, καθώς και να παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιοδικό "Η Πορεία Μας"


2009

Μάρτιος


2008

Αύγουστος


2008

Μάρτιος


2007


2006
Ενημερωτικά φυλλάδια


Ξενώνας Μελίτη/

Προστατευμένο

Διαμέρισμα

Αργολίδα


Κέντρο ημέρας

Κορωνίς


Πανάκεια


Κέντρο Ημερήσιας

φροντίδας

ασθενών με

άνοια "Αρσινόη"