Η κατάθλιψη μας δείχνει ότι μέσα μας υπάρχουν προβλήματα σε ένα βαθύτερο επίπεδο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν πρόκειται για μια απλή ασθένεια, αλλά για μια μορφή επικοινωνίας, για ένα μήνυμα που πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε. Μας συμφέρει να αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη σας μια αφορμή αυτογνωσίας και σαν κίνητρο για αλλαγές στον ψυχικό μας κόσμο και τις σχέσεις μας. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τους ψυχολογικούς λόγους που συμβάλλουν στη δημιουργία των καταθλιπτικών συναισθημάτων και να μας υποστηρίξει στην πορεία της θεραπευτικής μας αλλαγής.
Παράλληλα όμως με την ψυχοθεραπεία, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με κάποιες πρακτικές συμβουλές που αφορούν την καθημερινότητά μας:
- Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο. Δραστηριοποιηθείτε. Κάντε ό,τι αγαπάτε, πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο, κάντε γυμναστική, διαβάστε βιβλία που σας αρέσουν, παίξτε με το κατοικίδιό σας, πάρτε μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ασχοληθείτε με οποιαδήποτε δραστηριότητα σας προκαλεί θετικά συναισθήματα ή οτιδήποτε σας αποσπάει από όσα ή όσους σας προκαλούν αρνητικές σκέψεις. Φροντίστε να έρχεστε όσο συχνότερα γίνεται σε επαφή με τη φύση, πάρτε βαθιές ανάσες και αφήστε τη ζωτική ενέργεια του φυσικού περιβάλλοντος να εισχωρήσει μέσα σας και να σας εμπνεύσει. Έτσι το μυαλό σας έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί και να εστιάσει σε πιο θετικές σκέψεις, εκτονώνοντας τη συσσωρευμένη σας ενέργεια και βελτιώνοντας τη διάθεσή σας.
- Γυμναστείτε. Η σωματική άσκηση είναι ένας υπέροχος τρόπος να "ανέβετε" με φυσικό τρόπο. Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, έχοντας στο μυαλό σας ότι η υπαίθρια άσκηση αποτελεί ένα στοιχείο-κλειδί για μια γρήγορη και επιτυχή ανάρρωση. Δεν χρειάζεται να προπονείστε για το μαραθώνιο. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα είδος άσκησης που σας αρέσει, ώστε να ανυπομονείτε και να αισθάνεστε όμορφα όταν αθλείστε. Για παράδειγμα, δοκιμάστε το τένις ή το ποδήλατο, την κολύμβηση ή ακόμη και μικρούς περιπάτους στην εξοχή. Μπορείτε επίσης να γυμνάζεστε με παρέα για να έχετε υποστήριξη, ώστε να ξεπερνάτε την εξάντληση και τη μοναξιά της κατάθλιψης.
- Φάτε έξυπνα. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί όχι μόνο να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα στον οργανισμό μας, αλλά και να νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία. Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα λιπαρά οξέα Ω-3 και η βιταμίνη Β12 μπορούν να απαλύνουν τις διαταραχές στη διάθεση. Οπότε αυξήστε την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε Ω-3 (όπως ο σολωμός, το σκουμπρί και ο τόνος), αλλά και λιναρόσπορου, καρυδιών και γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή σας. Προσθέστε υδατάνθρακες χαμηλούς σε λιπαρά για να βγείτε από την κακή διάθεση και τη μελαγχολία. Αποφύγετε τα ζαχαρώδη προϊόντα, καθώς μακροπρόθεσμα προκαλούν απότομη πτώση του σακχάρου του αίματος, κάτι που οδηγεί σε "βουτιές" στην ενέργεια και τη διάθεση.
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο αλκοόλ, όταν είναι αγχωμένοι ή θλιμμένοι. Το αλκοόλ όμως μπορεί να επιβαρύνει την κατάστασή σας και να παρέμβει στη δράση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνετε. Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ στην κατάθλιψη σας δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς ανάρρωσης από τη νόσο.
- Πάρτε αρκετό φως από τον ήλιο. Είναι πιθανό να έχετε εποχική συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder - SAD), αν αισθάνεστε πιο καταθλιπτικοί κατά τη διάρκεια των πιο κρύων και σκοτεινών μηνών, όταν δηλαδή υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως. Βγείτε έξω και καθίστε στον ήλιο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Το φως του ήλιου βοηθάει στη μείωση του άγχους, τη βελτίωση της διάθεσης και την καλύτερη αντιμετώπιση καταστάσεων που σας πιέζουν.
- Κοιμηθείτε αρκετά. Πολλοί άνθρωποι είναι υπερβολικά κουρασμένοι και αγχωμένοι σε τέτοιο βαθμό, ώστε τους είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθούν. Η ρύθμιση του ύπνου είναι πολύ σημαντική, ειδικά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Όποιος υποφέρει από κατάθλιψη θα πρέπει να εξασφαλίζει ένα υγιές και σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Ξεκινήστε με το να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
- Εκφραστείτε. Η κατάθλιψη πολλές φορές οφείλεται σε καταπιεσμένα συναισθήματα και σκέψεις. Αν κρατάτε τις σκέψεις σας μέσα σας, τότε απλά δυσκολεύετε την κατάστασή σας. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κλάψουν γιατί φοβούνται ότι θα φανούν αδύναμοι. Το κλάμα όμως απελευθερώνει τα συναισθήματα και εκτονώνει την ένταση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον τρόπο έκφρασής σας. Η έκφραση μέσα από βίαιες πράξεις δεν εκτονώνει το θυμό. Αντίθετα, είναι πολύ επικίνδυνη για εσάς και τους γύρω σας. Αν νιώθετε ότι θέλετε να ξεσπάσετε με βίαιο τρόπο, καλό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.
- Κοινωνικοποιηθείτε. Όταν έχετε κατάθλιψη, νιώθετε πιο άνετα όταν αποσύρεστε μέσα στο "καβούκι" σας. Όμως το να περιτριγυρίζεστε από άλλους θα σας κάνει να νιώθετε λιγότερο καταθλιπτικοί. Η κοινωνικοποίηση έχει θετική επίδραση και αφαιρεί μερικές από τις αρνητικές ιδέες αυτοκριτικής που συνοδεύουν τις ώρες απομόνωσης. Η προσπάθεια να συνδεθείτε με άλλα άτομα είναι το κλειδί για να νιώσετε καλύτερα. Τηλεφωνήστε σε φίλους ή βγείτε έξω, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, για να έχετε κοινωνική επαφή. Το περιβάλλον σας είναι πολύ σημαντικό. Μιλήστε σε ένα φίλο που εμπιστεύεστε και θέλει να σας ακούσει. Οι φίλοι σας μπορούν να σας αποσπάσουν από όλα αυτά που σας προκαλούν άγχος και να σας θυμίσουν ότι υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα στη ζωή.
- Πιστέψτε στον εαυτό σας. Πολλοί άνθρωποι πέφτουν σε κατάθλιψη γιατί απογοητεύονται από τον εαυτό τους. Αναπτύξτε και διατηρήστε μια υγιή, αισιόδοξη και στοργική στάση φροντίδας προς τον εαυτό σας και τους άλλους. Φροντίστε τον εαυτό σας, ώστε να τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Ασχοληθείτε με κάτι που σας κάνει να νιώθετε χαρούμενος. Ακόμα κι αν σε αυτή τη φάση σας φαίνεται δύσκολο να σας ευχαριστήσει κάτι, αφιερώστε χρόνο σε πράγματα που σας άρεσαν παλιότερα. Αντισταθείτε στην ανάγκη που νιώθετε να μείνετε όλη μέρα στο κρεβάτι και βγείτε για ένα περίπατο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ανακουφιστικό μπορεί να είναι.
- Μελετήστε τον εαυτό σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε τα συνασθήματα και τις σκέψεις σας, παρατηρώντας τι σας συμβαίνει, τι βελτιώνει την κατάστασή σας και τι την επιδεινώνει. Εντοπίστε τις επιτυχίες σας και τις στιγμές χαράς που προσφέρατε στον εαυτό σας, ευχαριστήστε τον εαυτό σας γι' αυτές και αποφασίστε τι άλλο θα θέλατε να συμβεί στη ζωή σας για να είστε πιο χαρούμενοι. Βάλτε μικρούς στόχους και ξεκινήστε με μικρά βήματα, χωρίς να φέρνετε τον εαυτό σας αντιμέτωπο με το αδύνατο και την αποτυχία. Συγχωρείστε τον εαυτό σας για ατυχείς ή δυσάρεστες καταστάσεις που έχετε βιώσει και τις οποίες είχατε αποδώσει σε δική σας υπαιτιότητα. Θέστε τις σωστές προτεραιότητες στη ζωή σας και βάλτε τον εαυτό σας σε πρώτη θέση, δείχνοντας κατανόηση και υπομονή στις αδυναμίες που ίσως συναντήσετε. Δικαιολογήστε τον εαυτό σας και μην τον κατηγορείτε για την κατάσταση που βιώνετε.
- Χαλαρώστε. Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να χαλαρώνει σε όλες τις καταστάσεις. Κάντε ένα διάλειμμα από ό,τι σας αγχώνει και περάστε την ημέρα χαζεύοντας. Με άλλα λόγια, διασκεδάστε ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή κάντε ένα ωραίο ζεστό μπάνιο. Φέρτε στο μυαλό σας μια όμορφη, γαλήνια σκηνή, τη δική σας εικόνα για ένα όμορφο μέρος με καλή παρέα. Θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Θα μπορούσατε ακόμη να συμμετέχετε σε ομάδες yoga ή διαλογισμού, για να χαλαρώσετε πνευματικά.
Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι εφικτή. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, αφού η κακή διάθεση δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθεί. Συνεχίστε τη σταθερή προσπάθεια, ώστε σε κάθε βήμα να νιώθετε ότι μπορείτε να επιστρέψετε σε μια δημιουργική καθημερινότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου